Cooking recipes


The recipe of Greek meatballs

I will give you first the ingredients you need and after the preparation.
Ingredients for six persons:
500 grams mince meat of pork.
1000 grams mince meat of beef.
Half a kilo bread from yesterday and some Milk but not condensed.
Two fresh eggs.
Two big onions chopped to small pieces and half of a bouquet parsley also chopped.
Salt and pepper
And some flour inside to a plate to roll the ready meatballs.
And now start to prepare:
First make small pieces from the bread of yesterday and put it in a bowl then pour the milk on top of the bread and let it to drink the milk. When the bread is wet enough take some quantity in your fists and squeeze the bread to dry from the milk.
Now it is the easy part of mixing all together in one big bowl: put all of the mince meat, the two eggs, the dry bread, the onions, the parsley, salt & pepper.
Next and very important is that we have to mix with our hands all the ingredients very well.
Some Greek women cooks make the meatballs in a shape of a big olive but my meatballs are in a shape of a golf ball, anyway it is up to you.
Next to our bowl we need to have one plate with flour so when we make one meatball we roll it into the flour and after that we let it at the side for frying.
Frying meatballs is easy, put a pan on the fire and some sunflower oil at the bottom and let it get enough hot and put one by one the ready meatballs inside the pan. Really we do not need strong fire but not weak also. With the help of two forks we turn over the meatballs in the pan until they are fried enough.
Meatballs is a food you can eat the next day too and it does not matter to eat them cold, here in Greece we enjoy them with some feta cheese or tzatziki and fried potatoes.
That’s all ! Good luck dear cooks !

Διαβάστε τις συνταγές μου, η διαδικασία και τα υλικά βρίσκονται ενιαία στα κείμενα, τα υλικά των συνταγών είναι σε χρωματισμένο κείμενο. Δουλεύοντας συνταγές χρησιμοποιώντας τα βήματα παρασκευής είναι ένας πολύ καλός τρόπος εκμάθησης της ζαχαροπλαστικής τέχνης.
Ορολογία μαγειρικής τέχνης στα Γαλλικά
Μαρίζ -ς = μακριά εύκαμπτη σπάτουλα σιλικόνης
Μπασίν -α = βαθύ κυρτό ανοξείδωτο σκεύος
Σεμιζέ = (ελληνικά - πουκάμισο) βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε
Μπέν μαρί = θερμική διαδικασία με τον ατμό βρασμού του νερού

 Κέικ σοκολάτα άγλυκο

Αρχίστε τοποθετώντας μια κατσαρόλα στενή στο αναμμένο μάτι της κουζίνας γεμισμένη με τρία δάχτυλα νερό τοποθετήστε και μια μπασίνα πάνω από τη κατσαρόλα – δημιουργήσατε ένα μπέν-μαρί (bain-marie(γαλλική) δηλαδή το μπάνιο της Μαρίας.
Βήμα 1
Στην μπασίνα του μπέν-μαρί θα λιώσετε 400γρ κομμάτια κουβερτούρας  περιεκτικότητας 70% κακάο και  50γρ βούτυρο.
Βήμα 2 
Χρησιμοποιήστε τώρα 2 μπασίνες για να ξεχωρίσετε  7 αυγά  σε κρόκους και ασπράδια στους κρόκους προσθέστε και 1 φλιτζάνι ζάχαρη  και στα ασπράδια ρίξτε μια πρέζα αλάτι χτυπήστε τα ασπράδια στην γρήγορη ταχύτητα του μίξερ προσθέτοντας μισό φλιτζάνι ζάχαρη σιγά σιγά κάνοντας μια αφράτη μαρέγκα χτυπήστε και τους κρόκους με την ζάχαρη μέχρι να αναμιχθούν.
Βήμα 3
Αναμιγνύουμε την ζεστή και λιωμένη κουβερτούρα στους κρόκους ανακατεύοντας με μια μαρίζ κυκλικά και από κάτω προς τα πάνω προσθέτουμε και τα ασπράδια ανακατεύοντας με τον ίδιο τρόπο, και τελειώνοντας προσθέτουμε λίγο λίγο 1 φλιτζάνι φάριν απ.
Βήμα 4
Βουτυρώστε και αλευρώστε μια φόρμα του κέικ μεγαλύτερη από 33 επί 10,50 εκατοστά ρίξτε το μείγμα και ψήστε στους 200 βαθμούς για 35 λεπτά.
Βήμα 5
Ξεφορμάροντας το κέικ φτιάξτε και ένα ωραίο γλάσο για να το επικαλύψετε, αναμίξτε πραλίνα σοκολάτας με άχνη ζάχαρη σε ένα πηχτό μίγμα και αραιώστε το για να σας βοηθήσει στη επικάλυψη με λίγο ηλιέλαιο τέλος στολίστε με λίγη τρούφα την κορυφή.
*Παραλλαγή με λιωμένη μπανάνα μέσα στο μείγμα.

 Φοντάν

Βήμα 1
Σε ένα κατσαρολάκι μικρό βάζουμε 300γρ κρέμα γάλακτος  με 35% λιπαρά σε χαμηλή φωτιά και όταν φτάσει στους 90 βαθμούς την κατεβάζουμε και προσθέτουμε 300γρ κουβερτούρα  55% σε κομματάκια και ανακατεύοντας με την μαρίζ βοηθούμε να λιώσει η σοκολάτα.
Βήμα 2
Σε μια μπασίνα βάζουμε 2 ολόκληρα αυγά  και 2 κρόκους  ρίχνουμε και 150γρ άχνη ζάχαρη  και τα χτυπάμε με το μίξερ στην γρήγορη ταχύτητα.
Βήμα 3
Αδειάζουμε το μείγμα της μπασίνας  στο κατσαρολάκι και τα αναμιγνύομαι με την μαρίζ.
Κάνουμε σεμιζέ* σε 8 φορμάκια
Τα ψήνουμε σε 170 βαθμοί 6 με 8 μερίδες 30 λεπτά στον φούρνο.

 Καρυδόπιτα

Βήμα 1 
Βουτυρώνετε και αλευρώνετε το ταψί του γλυκού σας των 35 εκατοστών
Βήμα 2
Για το σιρόπι βάλτε σε ένα κατσαρολάκι 200 γρ ζάχαρη και 2 φλυτζάνια νερό και το βράζετε για 10 λεπτά στο τέλος βάζετε και την φλούδα πορτοκαλιού για να αρωματιστεί θα σιροπιάσουμε το γλυκό μας όταν βγει από τον φούρνο ζεστή η καρυδόπιτα κρύο το σιρόπι μας
Βήμα 3
Τώρα ετοιμάζουμε ένα μείγμα στερεών σε ένα βαθύ πιάτο με τα 130 γρ αλεύρι τα 200 γρ καρυδόψιχα τα 250 γρ σιμιγδάλι ψιλό τα 2 κουταλάκια μπεϊκιν πάουντερ το 1/2 κουταλάκι κανέλα και το 1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
Βήμα 4
Χτυπάμε στο μίξερ 250 γρ ζάχαρη με τα 2 αυγά μετά από λίγο προσθέτουμε 200 γρ μαργαρίνη ακόλουθα το μείγμα των στερεών και τέλος 1/2 ποτήρι κρασιού με κονιάκ, αφού ομογενοποιηθεί βάζετε το μείγμα στο ταψί στους 180 βαθμούς για 35 με 45 λεπτά

Αν θέλετε να μετατρέψετε το φλιτζάνι σε γραμμάρια συμβουλευτείτε τους πίνακες.
If you want to convert a cup in grams consult the tables.

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (σίτου).
Flour for all purpose (wheat).
1 φλιτζ - cup = 120 γρ - grams.
3/4 φλιτζ = 90 γρ.
2/3 φλιτζ = 80 γρ.
1/2 φλιτζ = 60 γρ.
1/3 φλιτζ = 40 γρ.
1/4 φλιτζ = 30 γρ.
2 κουτ.τσαγιού - tea spoon = 15 γρ.

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο (σίτου).
Sifted flour for all purpose (wheat).
1 φλιτζ - cup = 110 γρ - grams.
3/4 φλιτζ = 80 γρ.
2/3 φλιτζ = 70 γρ.
1/2 φλιτζ = 55 γρ.
1/3 φλιτζ = 35 γρ.
1/4 φλιτζ = 27 γρ.
2 κουτ.τσαγιού - tea spoon = 13 γρ.

Ζάχαρη λευκή - Sugar.
1 φλιτζ - cup = 200  γρ - grams.
3/4 φλιτζ = 150 γρ.
2/3 φλιτζ = 130 γρ.
1/2 φλιτζ = 100 γρ.
1/3 φλιτζ = 65 γρ.
1/4 φλιτζ = 50 γρ.
2 κουτ.τσαγιού - tea spoon = 25 γρ.

Άχνη ζάχαρη - Icing sugar.
1 φλιτζ - cup = 100 γρ - grams.
3/4 φλιτζ = 75 γρ.
2/3 φλιτζ = 70 γρ.
1/2 φλιτζ = 50 γρ.
1/3 φλιτζ = 35 γρ.
1/4 φλιτζ = 25 γρ.
2 κουτ.τσαγιού - tea spoon = 13 γρ.

Μαύρη ζάχαρη - Brown sugar.
1 φλιτζ - cup = 180 γρ - grams.
3/4 φλιτζ = 135 γρ.
2/3 φλιτζ = 120 γρ.
1/2 φλιτζ = 90 γρ.
1/3 φλιτζ = 60 γρ.
1/4 φλιτζ = 45 γρ.
2 κουτ.τσαγιού - tea spoon = 23 γρ.

Βούτυρο - Butter.
1 φλιτζ - cup = 240 γρ - grams.
3/4 φλιτζ = 180 γρ.
2/3 φλιτζ = 160 γρ.
1/2 φλιτζ = 120 γρ.
1/3 φλιτζ = 80 γρ.
1/4 φλιτζ = 60 γρ.
2 κουτ.τσαγιού  - tea spoon= 30 γρ.

250 γρ ζάχαρη.
250 γρ σιμιγδάλι ψιλό
200 γρ καρυδόψιχα στο μούλτι
200 γρ μαργαρίνη
130 γρ αλεύρι φάριν απ
2 αυγά
2 κουταλάκια   μπεϊκιν  πάουντερ
1/2 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
1/2 ποτήρι κρασιού κονιάκ